17.9.07

Μεγάλα και ...μικρά αστέρια!

Πριν ξεκινήσει η λαμπερή διοργάνωση του Eurobasket στην Ισπανία, πολλά στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν για αστέρια που θα λάμψουν, για ομάδες-θηρία και επειδή όμως έτσι είναι το gumbling (τζόγος ελληνιστί..), θα δώσουμε από την δική μας σκοπιά τα βραβεία σε αστέρια και ...βατόμουρα αυτής της διοργάνωσης!

Να ξεκινήσουμε λοιπόν με την γείτονα χώρα Ιταλία και το αντίστοιχο εθνικό συγκρότημά της, το οποίο δεν επιβεβαίωσε σε καμία των περιπτώσεων τα όποια πρωγνωστικά υπήρχαν για διάκριση στο τουρνουά.
H ομάδα του Κάρλος Ρεκαλκάτι χρειάστηκε να κερδίσει την μάχημη ομάδα των Πολωνών για να πάρει το εισητήριο για την Μαδρίτη και την 2η φάση των ομίλων μετά από 2 στραπάτσα με Σλοβενία και Γαλλία. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου όμως και στην 2η φάση, μιας και οι Ιταλοί αρκέστηκαν σε νίκη έναντι μόνο των Τούρκων και έχασαν την πρόκριση από το αξιόμαχο σύνολο των ''Πάντσερ''-Γερμανών στον 6ο και τελευταίο αγώνα για αυτούς.

Οι μόνοι διασοθέντες από το ναυάγιο των Ιταλών, ακούνε στα ονόματα Μάρκο Μπελινέλι και Μάρκο Μορντέντε οι οποίοι έκαναν τα πάντα να κρατήσουν την Ιταλία όσο πιο ψηλά μπορούσαν.
Στον αντίποδα, με διαφορά ο Τζιανλούκα Μπαζίλε ανακυρήχθηκε ο πιο ...όμορφος και στυλάτος παίκτης του τουρνουά.. Αλλά τίποτε παραπάνω..

Συνεχίζουμε με τους Γάλλους οι οποίοι μετά την Ιαπωνία πέρσυ τέτοια εποχή, έτσι και φέτος επιδόθηκαν σε έναν αγώνα για το πώς θα καταταχθούν χαμηλότερα. Κατάφεραν και έχασαν την συμμετοχή τους στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί του χρόνου το καλοκαίρι, αλλά πλέον αναζητούν και νέο προπονητή καθώς ο Κλοντ Μπερζό κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο των ''Τρικολόρ''.
Βέβαια, φέτος η Γαλλία εμφανίστηκε με πολλά νέα πρόσωπα στο δυναμικό της και ίσως αυτό αποτελεί μία καλή δικαιολογία για τις εμφανίσεις τους, αλλά οι 2 ήττες στους αγώνες κατάταξης από Κρατία και Σλοβενία δεν δικαιολογούνται.

Πλην των ''Αμερικανών'' Πάρκερ-Ντιαό-Πιετρούς και τον ογκώδη Τζιφά, οι υπόλοιποι παίκτες φάνηκαν ''λίγοι'' μπροστά στις απαιτήσεις της ομάδας.
Το άστρο του Τόνι Πάρκερ έλαμψε και πάλι, αλλά αυτό της Εύα Λονγκόρια στις κερκίδες μας ''τύφλωνε''.



Περνάμε εν συντομία στους Σέρβους και στους Τούρκους οι οποίοι δεν προστάτεψαν καθόλου την παράδοσή τους σε διεθνή τουρνουά και οι μεν πρώτοι πήγαν νωρίς σπίτια τους με μηδέν ενεργητικό και με μία συμπεριφορά στην διοργάνωση καθόλου σωστή. Χαρακτηριστικές μάλιστα οι ''δηλώσεις'' του μεγάλου ...βατόμουρου Ντάρκο Μίλισιτς on-the-record που νόμιζε ότι μιλούσε σε φίλους του. Μπορεί μεν η FIBA και η διοργανώτρια αρχή να τον ''χάιδεψε'', αλλά η διοίκηση του ΝΒΑ πήρε πολύ αυστηρότερα μέτρα εναντίον του ..οξύθημου Ντάρκο,θέλοντας έτσι να προστατέψει το προιόν της.

Μοναδικός διασωθής των Σέρβων, ο νεαρός Μίλος Τεόντοσιτς, που μέσα από τις εμφανίσεις του στο τουρνουά κέρδισε την μεταγγραφή του στην ομάδα του Ολυμπιακού.Αν θέλετε μπορείτα να συμπεριλάβετε και τους νεαρούς ταλαντούχους Αλεξαντρώφ και Ερσένγκ.


Οι δε Τούρκοι είναι αυτό που λέμε ''πέρασαν και δεν ακούμπησαν'' μιας και σε 6 παιχνίδια (να'ναι καλά το σύστημα της διοργάνωσης..) πήραν το ροζ φύλλο αγώνα μόλις 1 φορά και αυτό με αντίπαλο την Τσεχία. Να γελάει κανείς ή να κλαίει για την ''αρμάδα'' του Τάνιεβιτς;
Κατά τη γνώμη μας, οι Τούρκοι διεκδηκούν με ίσους όρους το μεγαλύτερο βατόμουρο για την πορεία τους στην διοργάνωση ,αζί με τους Ιταλούς.

Και ας περάσουμε τώρα στο πραγματικό αστέρι που ονομάζεται Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Γερμανός θηριώδης center των Dallas Maveriks οδήγησε την ομάδα του συνονόματού του Ντιρκ Μπάουρμαν στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά και στους 7 ουρανούς. Λογικά ήταν η τελευταία εμφάνιση του μεγάλου αρχηγού με την φανέλα της εθνικής του ομάδας και πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο, γιατί συνήθως λέμε ότι ''ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη'', αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγινε. Με 2 νίκες στους αγώνες κατάταξης με αντιπάλους την Κροατία και την Σλοβενία, ο Νοβίτσκι έδειξε ποιός είναι το αφεντικό και αποχαιρέτησε τους Γερμανούς αλλά και τους fan του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους αξιόμαχους Πορτογάλους οι οποίοι με τον ενθουσιασμό τους έφτασαν στην 2η φάση των ομίλων. Τα τρομερά ποσοστά ευστοχίας σε τρίποντα και βολές έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα ώστε η ομάδα της Ιβηρικής χερσονήσου να δώσουν το παρών όχι σε 3 αλλά σε 6 παιχνίδια της διοργάνωσης.

Αξιοι συμπαραστάτες τους και οι Ισραηλινοί που με μπροστάρη τον υπερηχητικό Χαλπερίν και καπετάνιο τον Τζβίγγα (Σβι Σερφ) έφτασαν ένα βήμα από τους ''8'', αλλά οι Πορτογάλοι δεν τους έκαναν το χατίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: